درباره ما

درباره هیئت اندیشه ورز تراز

هیئت اندیشه ورز تراز وابسته به دفتر نمایندگی ولی فقیه در بسیج اقشار کل کشور در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به دستور حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا شاهانی با هدف برگزاری نشست های كارشناسي در حوزه های مورد نظر از نخبگان فكري، اطلاعات را جمع آوری کرده و در بانك اطلاعات فكر ذخيره مي‌كند.
اين بانك به تراز امكان مي دهد كه در زمان نیاز، مبادرت به فكرسازي كند.
هییت اندیشه ورز تراز نوعي سازمان ويژه براي تفكر و پژوهش در زمينه سياست سازي و تصميم سازي است كه بر اصل جمع انديشي استوار است. این ساختار با انجام مطالعات بين رشته اي و با بكارگيري كارشناسان متعدد، خوراك فكري لازم را در حوزه هاي مختلف براي مديران و سياستگذاران جامعه تامين مي كنند.
موضع اصلی این مجموعه دعوت به خودباوري و خودآگاهي است تا بر اساس اين منطق، امكان خود اصلاحي فراهم شود. اين وضع در كشور ما جدي گرفته نشده و در اغلب موارد، راهي جز كپي‌برداري از انديشه‌ها و پندارها برجاي نگذاشته است.
تراز، راهبردي عقلاني براي تقویت نهادهاي فكرسازي و ایده پردازی است. به نظر مي‌رسد استراتژي تراز در مواجهه با ذهنيت‌هاي مخرب سياست‌زدگي، ترجمه‌زدگي و عوام‌زدگي در مراکز دانشگاهي و پژوهشگاهي، می تواند جامعه را به سمت نوآوری و تصمیم گیری خلاق، هدايت كند.

یکی از آسیبهای جدی در حوزه مدیریتی گرفتار شدن مدیران تصمیم گیر، با مسائل جاری و اجرایی است. مدیران با شرکت در جلسات متعدد و پاسخگویی به مراسلات و پرداختن به امور روزمره، چندان فرصت تفکر و اندیشه نمی یابند و در خوشبینانه ترین حالت اگر هم فرصتی برای این کار داشته باشند؛ با تصمیم گیری منفرد، تضمینی برای موفقیت وجود ندارد.
اگر مدیران در گذشته صرفاً با تکیه بر دانش خود به اداره امور سازمان همت می گماشتند، ‌اینک با بهره گیری از تفکر جمعی، ‌ضمن شناسایی فرصتها، تهدیدها و نقاط قوت و ضعف، خطاپذیری عملکرد خود را می توانند به حداقل ممکن کاهش دهند. آنچه بنام هیئت اندیشه ورز یا کانون تفکر مد نظر است با وجود نو پا بودن آن در حوزه مصداق و عمل در کشور ما، سابقه دیرینه در سنت و اقوال گذشته دارد و سند آن نیز این حدیث نبوی می باشد که اشاره دارد: یکساعت فکرکردن برتر است از 70 سال عبادت.
ما می توانیم بازوی مشورتی برای مدیران باشیم. در تراز افرادی که پتانسیل تحقیقاتی لازم را داشته و از خلاقیت و نوآوری نیز برخوردار باشند می توانند با ایده ها و اندیشه های خود مدیران اجرایی را در اتخاذ تصمیمات مناسب یاری دهند.
تراز داراي منتقداني نيز هست؛ برخی استدلال می کنند كه هیئت های اندیشه ورز به دليل وابستگي به منابع مالي بنيادهاي مختلف، ممكن است كه نتايج تحقيقاتشان را به سوي منافع آن موسسات انحراف دهند، بعضي از منتقدان هم معتقدند كه ممكن است به چيزي مشابه ابزارهاي تبليغي تبديل شوند كه تحقيقات علمي را در خدمت تبليغات سياسي حمایت كنندگانشان قرار دهند.

هیئت اندیشه ورز تراز از حيث مديريتي، به غناي مديريتي و ارتقاي سطح كيفي رفتار مديران كمك شاياني نموده و باعث می شود كليه طرح ها و برنامه هاي مديران، با بررسي همه جانبه و تاييد نخبگان فكري و مديريتي، انجام گیرد.
حضور مديران قبلي در تراز و يا برخي اصحاب فكر و انديشه كه بعضاً ممكن است از گروه ها و جريان هاي ديگر نيز باشند شرايط اداره سازمان را به يك فضاي مشاركتي تبديل می نماید كه در پرتو آن فضاي تنش آميز و تقابل جاي خود را به فضاي صميميت و تقارب می دهد. تراز هر نوع گرايش و مواضعي را منوط به فكر و انديشه مي نمايد كه در اين شرايط ديگر جايي براي افراط گري باقي نمي ماند؛ بنابراين خط مشي اعتدال در پرتو تشكيل مشارکت اندیشه تحقق خواهد يافت.
تراز محيطي براي پرورش استعدادها و تربيت نخبگان سازماني آينده بوده و بستر بروز و ظهور چنين نيروهايي را فراهم می سازد. شناسايي و توصيف دقيق مسائل سازمان، ارزيابي نقادانه سياست ها، برنامه ها و مسائل جاري و مسائل در شرف ظهور و ارائه ديدگاه، تبديل ايده هاي كلي و پيشنهادهاي خام، به سياست ها و برنامه هاي قابل اجرا، بومي سازي سياست ها به دست آمده از ترازيابي ها و مطالعات تطبيقي، فراهم آوردن زمينه براي مبادله سازنده اطلاعات و نظرات ميان صاحبنظران، شناسايي و تربيت صاحب نظران در تحقيقات سياستگذاري، ايجاد اجماع بين مجريان و انجام مطالعات آينده شناسي و آينده نگاري از رسالت های تراز می باشد.
تراز زیر ساختی آموزشی و پژوهشی دارد و به شکل دادن وضعی می پردازد تا در تمامی حوزه های سازمانی، کسانی که زمینه فکرسازی را دارند از امکانات مناسب برای به ثمر رساندن افکار خویش بهره مند شوند.

شناسايي، توصيف و صورت‌بندي دقيق مسايل مورد نظر، ارزيابي مسايل جاري و مسايل در شرف ظهور و اراية ديدگاه‌هاي تحليل‌گرايانه در خصوص آن دسته از سياست‌هايي كه سياستگذاران و برنامه ريزان به آن نياز فوري دارند.
2. تبديل ايده‌هاي كلي و شكل‌نگرفته و پيشنهادهاي خام به سياست‌ها و برنامه‌هاي دقيق و قابل اجرا در عمل
3. ايفاي نقش در بحث‌هاي مربوط به سياستگذاري و ارزيابي نقادانه سياست‌ها و برنامه‌هاي حوزه های مورد نظر تراز
4. فراهم آوردن زمينه براي مبادلة سازندة اطلاعات و نظرات ميان چهره‌هاي اصلي مشاركت‌كننده و در صورت امكان ايجاد اجماع بين آنان و همچنين فعاليت در مقام تسهيل‌كننده تبادل اطلاعات و آراء ميان صاحب نظران.
5. شناسايي، گروه سازي و زمينه سازي تربيت نيروهاي صاحبنظر در قلمرو تحقيقات مربوط به سياستگذاري حوزه های مورد نظر تراز
6. معرفي، تيم سازي و زمينه سازي عرضه نيروي كار ماهر به دولت‌مردان و سياستگذاران
7. توضيح و تفسير سياست‌ها براي رسانه‌ها و افكار عمومي
8. انجام مطالعات تطبيقي و مرور تجربة كشورهاي توسعه يافته و ديگر استان هاي کشور و يافتن نقاط قوت و ضعف سياستهاي آنها
9. بومي‌سازي الگوهاي انديشه‌اي به دست آمده از ارزيابي‌ها و مطالعات تطبيقي
10. انجام مطالعات آينده‌شناسي و آينده‌نگاري